Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Monument al 800 aniversari de l’atorgament de la carta de població

La carta d'atorgament és la concessió feta pel sobirà o senyor d'un lloc amb la finalitat d'atreure-hi pobladors o arrelar la població existent en una localitat. Golmés ja existia abans d'obtenir la seva Carta de població, però aquest senyor li va atorgar una sèrie de drets i deures.

Monument 800 anys

L'atorgament d'aquestes cartes va estretament lligat a les diferents etapes de reconquesta i repoblació del país, i també a la promoció cívica dels nuclis veïnals, i presenten característiques segons el seu contingut. Van prodigar-se a mesura que les armes cristianes s'endinsaven per les regions de la Catalunya Nova (Penedès i Segarra), als segles X i XI, i sobretot abunden en gran manera en la tasca colonitzadora de les valls del Segre i Ebre, arran de l'ocupació de les contrades lleidatanes, tarragonines i tortosines (des de mitjans del segle XII).

La Carta de Golmés igual que les de la seva època, té tres apartats:

La lliure disposició de la ciutat i el seu terme pels seus habitants, situació de llibertat civil per aquests habitants, amb singulars franquícies, fiscals i personals, normativa bàsica d'administració  de justícia en l'àmbit veïnal amb clàusules d'ordre penal (adulteri) i processal (execució pública o privada del deutor insolvent, ...), però d'una manera molt més desvirtuada que per exemple de la Carta de Lleida.