Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Festa Major de Sant Salvador Votat

Una Festa on la cultura, la tradició i la fe d’un poble, es posa en devoció per erradicar la pandèmia

DILLUNS 17 MAIG 2021

Golmés celebra la seva Festa Major votada en honor a Sant Salvador el dimarts següent de la Pasqua de Pentecostes, enguany el dia 25 de maig, en la qual la ciutadania gaudeixen d'una programació d'actes tradicionals. La vigília de la festa, el dilluns, es farà el nomenament de la Pubilla (Júlia Badia Pou), les dames d'honor (Mariona Vilalta Queralt i Aina Visa Morell), l'Hereu (l'Oriol Balcells Pou) i els Cabalers (David Montañez Amores i Alexandru Nedelea). Tindrà a lloc també el pregó de la festa major, a càrrec de l'actriu catalana, dramaturga i humorista, Lara Díez Quintanilla.

El dia de la festa s’iniciarà amb la recollida de la pubilla, les dames, l’hereu i els cabalers als seus domicilis, i se’ls acompanyarà a l'eix vertebrador de la festa, que és la Missa Solemne concelebrada pels mossens de les Agrupacions Parroquials.

Seguidament, tindrà lloc la processó i el cant dels goigs en honor del sant, conegut popularment com a Sant Salvadoret, tot recordant el dia en el qual es va demanar que Sant Salvador protegís al poble. Per altra banda, també tindrà lloc l’audició de les sardanes, i els concerts tradicional i modern amb la Cobla Orquestra Internacional Selvatana.

La festa de Sant Salvador Votat es coneix així perquè commemora el vot públic i comunitari que feu Golmés al voltant del 1760 posant-se sota la protecció del sant davant d’una epidèmia de pesta bubònica. Les festes i els actes litúrgics tenen un marcat caràcter d'obligatorietat i, per tant, els descendents dels qui van signar el contracte l'han de continuar, generació rere generació, i més enguany on esperem l’erradicació de la pandèmia de la COVID-19.

Font: Diari Territoris (Edició Diumenge 16-05-2021)

Galeria d'imatges